Followers

Wednesday, January 18, 2017

BISMILLAHIRAHMANNIRAHIM

2017...cepat masa berlalu..aku pun lupa sudah bila masa blog ni last kena update...memang besawang-sawang sudah..cerita tahun 2017??....in shaa Allah dan mudah mudahan bertambh murah rezeki dalam dunia baking membaking..sebab itulah matlamat utama pada tahun ini..kiranya langkah permulaan semula untuk mengapai cita-cita yang dari tahun tahun..tahun..sebelumnya tidak terlaksana..hehe


MY CAFE CAKE (sumber gambar goggle).



Wednesday, September 30, 2015

Cupcake

freshkrim kiwi fruit

cupcake tiramisu

cupcake buttercream


kek tiramisu and da geng

cupcake buttercream

cupcake buttercream

cupcake buttercream



cupcake freshkrim wit coklate love

cupcake wit fondant

Idea Bisniz-bisniz

ASSALAMUALAIKUM

Akhir-akhir  macam banyak pula idea untuk kembangkan perniagaan. Semangat berkobar-kobar. Memang best kalau berangan. Tapi lepas tu macam patah semangat pula kalau fikirkan masalah-masalah atau risiko yang akan timbul. 

Ok, antara idea yang timbul..

1) Join vendor yang ada
 Ni sudah intai-intai..sudah tanya tokei vendor tu..macam ok juga. sewa untuk jual kek RM150 sebulan sebab letak chiller dalam kedai tu...emm masih fikir2 dulu.Kawan cakap mahal..masih dalam pertimbangan.

2) Deal dengan restoran (Sewa tapak)
Ni masih dalam otak. Belum ada usaha lagi nak kontek siapa-siapa untuk tanya.Idea ni memang orang lain sudah buat. Tumpang chiller dalam restoran tu.Macam best jugakla. Tapi kena ada sorang pekerja yan jaga. Sebab tak kan nak harap tokei atau pekerja kedai tu pulak yang serve kan. Lagi pun dan sewa tapak saja namanya.

3) Letak Kat Kantin Ofis.
Ni lama sudah nak buat. Tapi masih jugak tak terlaksana.Emm..masih boleh cuba ni

4) Biz di pasar (malam/siang)
In Shaa Allah diusahakan. mudahan dipermudahkan.

5) Cari ruang untuk disewa
Aa yang ni pernah cuba. Telefon owver ruangan kosong dalam sebuat supermarkat yang agak glemer jugakla disini.. risik punya risik..mak aii..sewa sebualan RM3000..ruang tu cukup2 untuk sebuah meja ja..memang kompomla tak jadi..

6) Jual d FB/Group Watsap
Ni memang ada buat jugak. tapi iklan sikit2 saja. sebab takut pula tak mampu buat kalo terlebih promosi..heheh..perasan kejap. 

7) Last-last jual d rumah sajala. 
Setakat ni memang beroperasi dirumah saja. itu pun part time saja. sebab masih full time kerja. Mudah-mudahan suatu hari nanti akan bejaya buka biz sendiri.Kalau dah ada order dari costumer d ofis..memang rasa macam makcik-makcik.bawa beg besar. Lepas tu terpaksa naik bas lagi. Naik ofis pun jauh jugak dari terminal bas. Memang jadi 'tagap' jugakla sekejap.Tapi kalau dah dapat hasilnya, memang hilang rasa penat..alhamdulillah..hati gumbira..Nasib sudah minat..kalau tidak, memang tak akanla sanggup bersengkang mata sampai pukul 2-3 pagi buat kek..

itu sajala catatan untuk kali ini...

wassalam


Monday, September 28, 2015

kek ku yang hancus


ASSALAMUALAIKUM..

cerita ni sudah lama berlaku..masa tu Hafiy Zuhdi mungkin baru berumur 3 Tahun..Malam tu excited buat kek untuk kazen. sempena UPSR yang baru selesai..Alhamdulillah..siap juga keknya..Kek freshkrim coctail.Kek ni akan dibawa ke rumah makcik Hjh Jainab..pusat 'pengumpulan' ahli keluarga..hehe.nak buat kenduri sambil santai-santai famili..ok habis satu bab..



TADAAAAA

Ke esokan paginya..tadaaaa.....heran dengan muka comot hafiy zuhdi...tangan penuh krim..naaa..memang sah and kompom..ni budak cemerlang sudah kacau kek dalam esbok....adoiiiii...........sabar sajalah..menyesal tak snap gambar kek yang sudah siap..ingat nak ambil ke esokanya..rupanya..tak sempat..

retak seribu
 naaa..sabar sajalah...........
nila muka budak tak bersalah ni...

TINGGAL SEPARUH
potong bahagian mana yang rosak..lepas tu bawa jugak kek tu ke rumah makcik..hentam sajala labu..habis jugak kek tu..alhamdulillah...........begitula al kisahnya......

wasssalam.....

my wedding cakes





kek buttercream



kek buttercream







There was an error in this gadget