Followers

Monday, August 16, 2010

projek 1

Assalamualaikum..

ini adalah projek pertama menyiapkan kek Hafiy Zuhdi...baru nak belajar-belajar bagaimana untuk mendeco kek..kali ni buat kek coklat..then topping pula hanya beli dikedai..ingat nak buat krim..tapi percubaan pertama ni tak menjadi....entah apa kejadian..salah resepi..kan memang jahil tahap ultramen..he.he...sebelum tu, ada jugak beli nozzel untuk deco kek nie..main beli saja..saiznya tidak pasti...setakat ni, baru ada 4 jenis nozzel yang saiznya..bulelah kalo baru permulaan tu..bunga tu pun beli saja..belum try lagi buat bunga gan krim/ising..Insya Allah..step by step..sebenarnya mau jugak mengikuti sebarang kursus or class..tpi mungkin dah terlepas..yalah, masa tu belum terfikir lagi mo join sebarang kelas....


tapi Insya Allah, kalo ada kesempatan masa dan rezeki (fulusla tu)..join jugk kelas buat membuat kek ni..sebenarnya bukan mau belajar kek saja..tapi buat roti jugak...
masa buat kek ni, memang bersemangat betul....tapi hasilnya..nilaila sendiri..memang masih banyak kesilapan..habuk2 kek tu masih belum dapat cover dengan krim...tangan tu belum lembut lagii....tapi oklah tuuu...masih banyak peralatan yang kurang..cuma sikit2lah dulu..belum ada modal...
emm..rasa kek ni, sedap jugakk ..bule laa......rasa mcm kek jgk...



p/s: kalo tengok2 balik..'dangdut kek nie'..kaler pul pla...he.he..

terima kasih kerana membaca..

Wednesday, August 11, 2010

Bermulanya disini...


Assalamualaikum...




ini adalah blogku yang ketiga..Hafiybakery nama diberi..sempena nama permata hati sekeluarga..Hafiy Zuhdi..niat dihati ingin mendalami lagi ilmu tentang 'buat membuat kek ni'..sebelum ni, pernah jugak buat kek pisang dan kek coklat..so far..macam ok..tpi bila masuk bab deco mendeco ..memang 'gagal'.buat icingnya pun masih tak betul.sekarang cuba-cuba mendalami ilmu sambil praktikal..apa kata pepatah orghe puteh..Praktis make perfect...In shaa Allah...sekarang ni tengah menjinak-jinakan diri dengan istilah-istilah yang belum biasa didengar sebelum ni..contoh..royal icing.fondant,krimwell,marshmallows dan beberapa istilah lain yang aku masih tercari2 maksudnya...rupanya pun ada yang masih belum dapat dibayangkan (ni memang Jahil tahap gaban..he.he)..

Masih teringat lagi, first time buat kek dengan icing sekali...sudahla keknya keras, krim pun terlalu kasar...masih terasa gula aisingnya ..

lepas tu cari dalam internet pasal buat2 kek nie..cuba2lah kunun..tpi ta nda menjadi....tapi alhmadulillah...setelah mengikuti kelas, suda bule buat kek sendiri...sekarang bolehla jadikan hobi dan boleh menjana income sampingan keluarga..

memandangkan sudah minat, di tambah lagi dengan kekurangan usahawan melayu Islam yang menceburkan diri dalam bidang ni, In shaa Allah..usaha ini akan terus diteruskan... semoga blog ini akan terus berkembang seiring dengan perkembangan ilmu dan kemahiran yang bakal diperolehi. aminnn....




terima kasih kerana sudi membaca..
There was an error in this gadget