Followers

Saturday, April 9, 2011

Resepi roti (straight dough method)






Bahan-bahan

Tepung roti - 500 gm

Yis segera - 10 gm

Bahan memperbaiki roti -1/2 tsp

Bahan pelembut roti – ½ tsp

Butterol/shortening/majerin – 50in gm

Gula kastor – 75 gm

Garam – ½ tsp

Telur – 50gm (lebih kurang sebiji telur)

Tepung susu/susu nespray – 10gm

Air sejuk( ada ais) – 260ml

Cara-cara

Ayakkkan bahan A dan tepung susu

Campurkan garam, yis dan gula kastor sehingga sebati

Masukkan air sejuk dengan telur,, guna kelajuan sederhana pikul hingga jadi satu doh selama 4-5 minit

Masukkan Butterol/shortening/majerin, pukul doh hingga menjadi ‘elestik’ doh selama 4-5 minit (bergantung kepada mesin penguli) kalao uli dengan tangan, mengambil masa yang lama- kena uli dengan kedua2 tangan.tapi kalo guna mesin yang kecil (biasa), memang x dapat.tepung melekat di mesin tu..jadi bagus uli gan tangan saja.

Lepas tu, tutup dan biar rehat selama 10-15 minit. Tutup gan plastik.

Bahagikan sukatan sama berat, masukkan inti, bentukkan (cnth kacang hitam ka)

Letak atas loyang yang di gris,biar mengmbang saiz selama 45 minit-1 jam. Tutp jga gan plastik.

Bakar suhu selama 180 – 120 selama 12 – 15 minit.

Tpi ini agak2la.mula2 cuba dulu, suhu trn kan skit.sebab mcm telampau panas.

Doh ni jga try wat mini piza.tunggu kmbang, bru letak bhn2 atas termasuk sos n mayonis,baru bakar..

selamat mencuba...

Monday, April 4, 2011

buat buttercream









BAHAN BUTTER CREAM


Bahan untuk sirap:

BAHAN A

Gula - 1250gm

Air - 500gm

Fresh lemon - ½ biji


BAHAN B


Bahan butter cream


Creamwell - 1250gm


Margerine - 400gm


Sugar sirap - 480gm (hasil daripada bahan A tadi)


CARA-CARA:

1. Sebatikan semua bahan A. masakan di atas api, sehingga gula cair dan warna keperang-perangan. Biarkan sehingga sejuk.

2. pukul bahan B sehingga kembang dan sebati.apabila telah kembang, masukan sugar sirap(ini daripada bahan A tadi) tuggu sejuk, baru masukkan dalam adunan B tadi.pukul lagi 5-8 minit.

siap.dah boleh digunakkan.boleh letak warna ikut kesenangan di hati..he.he
(SELAMAT MENCUBA)

kek sarah & jun (kek birthday)












baru-baru ni agak kelam kabut juga..sebab terpaksa siapkan 2 kek barbie..tarikh pun dekat2..tapi alhamdulillah..akhirnya siap juga tempahan...time buat kek barbie jun tu, terpaksa bersengkang mata sampai pukul 3 pagi..sebab balik opis petang tu, sambung p rumah mck jainab kenduri...jadi balik kenduri, baru start buat..itu pun ada iklan2 lagi..jdi start betul2 buat kul 11 malam..buat buttercream lagi....kelmarin tidak sempat buat..sempat masak kek sponge saja...



tapi akhirnya siap jugak...lepas tu packing2 barang pula untuk buat kek d kampung..Untuk kek sarah...di kampung pun agak kelam kabut jugak..nasib c beby tidak juga cerewet..balik sabtu..itu pun dah tengahari..sebelum balik tu jumpa jun untuk bagi kek dia....



sampai kampung,dalam pukul 2 lebih, start adun tepung untuk kek barbie doll..nasib baik oven kakak agak besar..buleelaa 2-3 loyang masukkan sekali..akhirnya siap juga..



then malam start deco kek tu..dah siap..simpan dalam peti ais..nti sambung besok untuk tmbh deco lagi............



There was an error in this gadget