Followers

Friday, July 22, 2011

kek kanak2 tabika



asslamualaikum...baru-baru dapat call dari member..sekolah pra sekolah dorang mau order kek 2 bijik...jadi aku pun semangatla jugak membuat...lepas saja balik opis..terus p bancuh tepung dan seangkatanya...then pukul...letak dalam loyang..bakar...alhamdulillah...siap kek..tpi belum deco lagi



..

kek tu kena hantar malam rabu, sebab hari khamis dorang mau guna suda....jadi lepas saja kek tu siap d bakar, tunggu sejuk, terus deco...kek pertama tu, memang macam tiada idea mau deco apa..mungkin penat sama mengantuk..dalam otak tu, memang ada sudah idea..tpi bila start mendeco..memang outfom betul...jadi hasilnya pun agak kurengg......

.kek kedua tu, kira okllllaaaa..otak segar sikit..he.he..jdi bule la deco kek dengan semangat..hasilnya pun,emm ok jugala...kalo time2 gini, macam penat jugak buat kek..rasa macam malas..tpi bila suda siap kek tu dan cantekkk, em rasa macam nda sudah sabar mau deco kek seterusnya..lagi-lagi kalo idea2 tu mencurah-curah.

kek ni siap, agak lewat jugkla..mungkin pukul 11 atau pukul 12 ....besok..lepas ja balik opis, terus hantar kek dengan member ni..oh ya..namanya halimah...tpi nick name paling glemer..limbo..he.hee..ma kasih ya sebab order..hari tu dia da pernah order..kek tu untua sk besday kanak-kanak pra sekolah..tpi kali ni untuk bulan april, mei, jun dan julai..harap lepas ni, order lagi ya.....


inila antara gambar2 yang sempat diambil.....(gmabor atas)

kek kak aisyah













assalamualaikum....kek ni kak aisya rakan seopis..untuk anak buahnya..ingatkan dia cakap anak buahnya tu masih kecik..rupanya da besor....warna tema kek yang dipilih, hijau dan biru..jadi aku ni pikir2 jugak desaign mcmana..emmm..yala..bukanya pro....masih amator..


sebelum buat tu, serve2 jugak dalam internet..cari-cari idea.bukan ciplak...he.he..


akhirnya, sudah dapat gambaran kek tu mau deco mcamana...itulah pentingya plan..time deco tu, ikut saja apa yang dirancangkan.....

alhamdulillah..akhirnya siap juga kek tu..kek tu kak aisha mau guna hari jumaat..so petang tu, suruh abng hantar p opis saja...harap2 kak aisyah berpuas hati.....oh ya, terima kasih orde..ni first time kak aisyah order dengan aku...

kek percubaan. 2 kek


assalamualaium....memandangkan masih agak baru dalam bidang ni...kena banyak kali jgkla buat kek expiremen..dan mangsanya sapa2layg ada di rumah..kalo sedp okla..kalau nda...apa bula buat..alamat lambatlah kek tu baru habis..ni adalah antara kek experimen yg aku buat..




semangat mmg semangat....huu...hiiii......kek d bawah ni try guna steam buttercream..biasa kek bentuk bulat saja...kali ni guna kek 4 segi pula..mcm pyh jgkla...lain kali guna bulat saja....


kek d bwah ni, cream ni campur sikit dgn emeclo strewberry....bila bwa d kg..ank2 buah ckp..mcm rasa ubat demam budak2..hiii..ni kategori sdp ka nda..heee....antam sajala labuu..
















yummyyyyyy.............

kek marble kopi




assalamualaikum..kek ni khas dibuat untuk kenduri di kampung..kiranya kek experimen jugakla...dengan penuh semangat aku p ikut resepi dlm buku tu......memang teruja jugakla...kek ni memang kaler pul...dlm buku guna warna coklat, hijau dan merah..so aku tukar p warna kunig, merah dan biru..wahh..memang meriah oo..








senang jugak ikut resepi ni....ni antara gmbr yang di ambil...dalam resepi kena bakar 60 minit..1 jamla tu kan....skali tinguk,kek ku hangus tebakar..tpi belah atas saja..mungkin lain kali, boleh kurangkan suhu atau kurangkan tempoh/jam..







macm nda sabar mau potong..mau rasa macamana..setelah kek tu sejuk..terus dipotong..tpi nda sempat ambil gambar, bateri kamera habis pulak....jadi sempat ambil gmbr sebelum masak sajala....

kek ni sempat buat 2 loyang saja....nda larat sudah mau buat adunan seterusnya..lagipun malam makin lewatt...mata pun makin gantuk...

kek ni bulelah peringkat kampung..ni statemen mck awa ku yang nda sayang mulut..he..he..nda ba macik....ok la tu..

masa d kampung pun nda sempat ambil gambar.....

Saturday, July 9, 2011

Kek Atuk n Naqib...

ini adalah projek ku pada bulan ini...ada tempahan kek dari mck sauda untu my kazen naqib.. and kek sponsor untuk atuk...dalam perancangan awal..kek naqib tu mau buat mcm kek 3d la..tpi last minit, terfikir pula buat kek naruto..naruto?????he..he,,mcm bukan kartun naruto saja...sepupunya kut..he..hee


ini first time guna teknik edibile image..masa mula2 blajar buat kek, selalu survey2 blog kek orang lain..teruja tengok kek diaorang cantek2 belaka...lagi teruja tengok bila ada kek guna edible image..jadi aku yang memang buta kayu ni pasal kek, p la cari info pasal edible image ..alhamdulillah..skrg da tau...tapi maslahyna, d sabah ni, mcm tiada pla org print untuk edible image nie...jadi inilah kelebihan perniagaan on line...

akhirnya, terjumpala web sorang hamba Allah ni.. ni....harga yang ditawarkan memang ok jugak berbanding dengan penjual yang lain..servis pun okla setakat ni..harap2 okla..sebab lepas ni mungkin akan berurusan banyak kali..


mau dijadikan cerita..ingat time majlis kenduri nanti dapat balik kampung..seterusnya membawa kek-kek ni balik kampung..tapi abe kena p sekolah pula hari sabtu..ada progrm ..so nda dapatla balik..dalam perancgan, mau kirim saja dengan makcik sauda..plan da cantek..tpi dorang balik subuh..kek belum deco lagi pun...adusss..gimana ya??

akhirnya..kek siap kul 12 lebih tengah malam..dan tanpa membuang masa..malam tu jugak hantor kek ke rumah mck sauda..dipendek kan stori, pukul 1 pagila dapat hantar..he..he..meriah..memang meriah..




apa pun, akhirnya kek tu sampai juga di kampung....alhamdulillah..cuma kemeriahan diaorang dalam majlis dikampung, tidak dapat di rasai....pasal gambar kartun kek naqiy saja buat..sepatutnya, kena lukis dulu guna coklat yang dicairkan..agak2 pekat, masukkan dalam piping beg..naa lukisla..baru tekap atas kek..tpi mau jalan mudah kan..lagipun masa agak suntuk..buatla mana yang termampu..jadi, inila hasilnya....harap2 dorang sukala...ok itu saja catatan kali ni..

Saturday, July 2, 2011

kek coklat kopi


assalamulaikum...ini adalah projek buat kek coklat baru-baru ni...ni pun ikut resepi jugkla...mcm menjadi, macam nda jugak.. resepi ambil dari internet saja....





emmm.............................






nampak macam cair saja toping tu..menurut komen2 yang diterima, topping tu mcm pahit sikit rasanya..mungkin adalah tu bahan2 yang terlebih...



tapi bantai saja deco kek tu.....jadi tak jadi, sedap tak sedap..usaha mesti diteruskan jugak......





ni dah potong2 kek tu tadi..agih2kan kepada sesiapa yang berkenaan..he..hee




ni kek sebelum kena make up......



guna ganache ....tpi nilah first time buat..jadi mmg mcm2 pengalaman....








wah..tenampak pla kain sarung mck2 tu..he..he....baa kacau..jangan nda kacau....




tadaaaaa..................................sekian terima kasih...

kek papik












gollll......................
assalamualaikum..kek ni khas untuk c papik..my kazen....besdaynya yang ke 10 tahun kalo, nda silap..kali ni buat kek simple saja....ala-ala padang bola gitu.ni percubaan pertama ni...

ni antara gmabr-gambar yang sempat diupload..
There was an error in this gadget