Followers

Monday, December 9, 2013

cabaran kek perkahwinan 5 tier

Assalamualaikum.

Tiada juga benda yang ingin dikongsikan kali ini.sekadar coretan saja..tenghari tadi memang semangat untuk mencoret2..tpi lepas solat asar tadi macam malas pula...


emm..ok baru-baru ni ada buat kek perkahwinan..biasala hujung tahun.cuti sekolah memang ramai yang akan buat majlis kahwin..memang mencabar juga buat kek 5 tingkat. ditambah pula dengan kepakaran yang memang kurang sangat-sangat dalam bidang ni..

tapi syukur berkat kesabaran kek ni dapat juga disiapkan. perancangan awal memang suda ada deco yang tergambar dalam kepala kunuk..suda beli peralatan yang berkaitan. sekali time mendeco tu..aduss...nda ngamla pulak..memang mencabar...

ukir jangan tak ukir


wah time ni mimang nampak  gumuk..huhu




jam sudah pukul 2.30 am..idea belum mari...malam bisuk kek mo dipakai sudah..alhamdulillah, pukul 3 gitu barula dapat idea...pukul 4 am baru membaringkan diri...

besoknya pukul 3 pm baru sambung semula...deco terus deco..taru bunga....pukul 5.30, packing kek..lepas tu hantar ke dewan  majlis tu berlangsung...syukur alhamdulillah semuanya selamat...

memang sesuai jugak dengan tema blog ni..SETIAP KEK PASTI ADA CERITA....pengalaman menyiapkan kek ni banyak betul memberi pengetahuan baru...pengalaman juga banyak yang dilalui..ada yang manis ada yang pahit..yang pahit tu menyebabkan macam malas suda mau teruskan dunia membakery ni..beberapa hari juga rasa down...memang malas sudah....tapi alhamdulillah setelah minda kembali stabil, nampak lagi kek yang cantik2, semangat kembali untuk meneruskan usaha...

memang setiap pekerjaan yang dilakukan pasti halangan dan cabaran..jadi hadapi sajala dengan tenang dan hati yang terbuka..In shaa Allah pasti ada hikmah yang tersembunyi...



selamat pengantin baru buat mempelai..semoga bahagia till jannah..


sekian catatan kali ni..

wassalam


Monday, November 18, 2013

Rezeki hujung tahun

Assalamualaikum....

Lamanya nda buka blogku ni..dekat 9 bulan juga tersadai tanpa sebarang info terkini..syukur alhamdulillah kerana masih lagi diberi  kesempatan  oleh Allah SWT untuk membuat coretan di sini..aktiviti biz bakery masih lagi berjalan seperti sediakala..cuma masa pindah rumah bulan 10 hari tu, macam aktiviti terhenti seketika...al maklumlah rumah berhambur..barang2 belum lagi tersusun.. sekarang ni alhamdulilah..bule la sikit2...suda tesusun sikit2 barang2..bolehla buat aktiviti membakery...


Mungkin rezeki lepas buka kedai ni..ada saja tempahan yang diterima daripada kawan-kawan, sahabat handai dan keluarga...syukur tidak terhingga kepada Mu ya Allah...mmg benar rezeki tu ada dimana-mana.yang penting kita usaha. 

cuti sekolah ni pula bermula projek membuat kek kahwin..alhamdulillah.memang nda sangka juga dapat beberapa tempahan..terima kasih kawan2 dan keluarga yang memberi kepercayaan...In shaa allah akan dibuat sebaik mungkin untuk memuaskan hati para pelanggan..sekiranya ada kekurangan harap dimaafkan..al maklumla, sya ini masih belajar dan banyak perkara yang perlu diketahui..

sekian coretan kali ini..


wassalam

Friday, April 26, 2013

cake pop

Assalamualaikum..

Dalam entry hari ni, mo cerita pasal kelas cake pop....kelas yang sepatutnya diadakan pada bulan lepas tapi kena postpond pula kebulan berikutnya..alasan, chef cakap tiada orang mau join pasal masih takut tentang kes pencorobohan tentera sulu di lahad dato dan semporna..




ni filling yang dicampurkan dengan cake pop..coklat and cheese

alhamdulillah, kelas ni berjalan dengan sempurna...tapi peserta macam nda meriah macam kelas-kelas dulu..kalo nda silap dalam 16 orang saja...ni pun majoritinya muka baru semuanya..boleh tambah kenalan lagi..tapi nda sempat ambil no phone....
cake butter mula dipotong kecik2 seterusnya dihancurkan gan mixer
Kalo ditengok dari cara chef ni explain, senang jugak mo buat..lepas tu macam kos mo buat pun murah jugak..satu loyang kek tu, rasanya boleh buat banyak cake pop.....so tambahla semangt mo buat.........
ok ni cake pop yg telah dicelup coklat..nampak suci ja kan..he.hee

ok bila masuk step seterusnya...cake tu dihancurkan, kemudian mula taru filling cake..diadun sebati sehingga boleh di uli..mulala proses menguli...mcam kita di sabah ni, uli macam kuih makmur (biskut raya paling glemer)..bulat2 bentuknya..ada juga chef suruh buat bentuk agak memanjang..kalo tengok dalam fb, banyak lagi bentuk kreatif dibuat..ada empat segi...segi tiga..mcam2lah.....
proses ni kira masih senang lagi...lepas tu chef suruh tebuk lubang sikit atas cake pop tu..lepas tu baru taruh coklat..ni kira bat gam la..supaya nda tecabut stik tu..
tu atas pinggan kecik tu masih belum ada colat..
lepas tu..kek pop ni kena simpan dalam peti ais ..mungkin dalam setengah jam..lepas tu, celupkan dalam coklat yang telah dicairkan.....haaa...masa nilah mencabar minda...kadang stik tu akan tertanggal dari kek pop tu..ni yang kadang macam ;bikin panas'..he.heee
kek pop yang masih dalam proes di make up
lepas tu kek pop tu letak atas stand yang kena kasih sedia suda...lepas ni barula proses make over cake pop ni....
sebahagian kek yang telah disiapkan
memang mencabar minda...bila siap suda semua proses buat cake pop tu.....emmm  ..entaha bila mo buat balik..nda jugak susah betul..cuma banyak proses..kalo buat di rumah, kompom nda habis proses..belum siap satu step, sudah kena makan oleh c zuhdi..he.he....
meriah.....
lepas kelas kami tanya chef tentang harga...bilangnya, kelao biasa2 ja..taru la  rega dalamRM1.50 per pcs..kalo deco pelik2 sikit..naa ups sikitla lagi harga tu...BERAPA kali lepas laa..he..he...hantam sajala labu...

pozing kajap...hi.hi..

ada lebah, ladybird..ala2 alien pun ada..

peserta yg menghadiri kelas


emm....


ni simpan dalam peti ais d rumah.....blm mo makan lagi ni..

ladybird yang nda berapa menjadi

ni kek pop minah cun.he.hee



baa itu sajala catatan untuk kali ini....semoga bertemu di catatan yang lain....kalo mo order, ya bisaa bu.utuk besday anak ka...apa2la..minimum order 30.....he.he..just leave mesej saja..atau p facebook..pm saja (hafiybakery),,,


wasalam





Sunday, March 24, 2013

coretan bulan yang sibuk

Assalamualaikumm..

syukur kehadrat Allah S.W.T...kerana masih dapat bernafas sehingga ke hari ni....syukur alhamdulillah juga atas rezeki yang dilimpahkan sehingga ke hari ini....

alhamdulillah, sejak akhir2 ini, tempahan kek ada peningkatan..selepas buat promosi sikit2..edar pamplet gan kawan2 di opis, ada juga hasilnya....

kawan2 bekas satu sekolah dulu pun turut memberikan sokongan..mcm kawan ni (kak Mar - inteprem sikit).. sudah  pernah order kek kahwin hari tu, buat re-order lagi untuk majlis perkahwinan adiknya..Alhamdulillah kek tersebut telah berjaya disiapkan seperti yang dijadualkan..harap2 design yang dibuat tu dapat memuaskan hati ya...setakat itu saja kemampuan yang bule aku buat..mmg perlu banyak  belajar  lagii...

sepanjang membuat kek kahwin ni, ada jugala masalah2 kecil yang dihadapi..memang betulalah..kalo kita suka mencuba sesuatu idea yg baru, macam2 pengalaman yang akan kita perolehi dan ianya amat berguna dimasa hdapan....

mcm kek kahwin yg baru di buat ni, adalah beberapa masalah teknikal yang timbul...terpaksa pikir jgala solution nya..tapi alhamdulillah...masalah bule disettel kan...(haa..versi campur2 kunuk)..

memang semua kerja yang kita buat ada cabaranya..dalam bidang ni cabaranya...mungkin tentang masa lah..sejak menceburkan dalam bidang ni, selalu tidur dalam pukul 1-2 pagi..mmg sudah rutin..kalo dapat tempahan time kerja, kadang tidur dalam 2 atau 3 jam saja..terpaksa siapkan juga..sebab esoknya suda kerja..jadi kek akan dihantar pada malam esoknya.atau bawa p opis (kalau tempahan kawan2 opis). kalo suda kurang tidur ni, naa..datangla migrainya...tepaksala telan ubat sekali sekala...

kadang2 masa mo buat kek ni, datang malas tahap dewa...tpi kalo ingat balik komitmen tu..berusaha juga siapkan..lagipun orang kuat merangkap penasihat kanan selalu bagi nasihat dan dorongan (siapa lagi kalo bukan my abe)..he.hee..

lepas buat decoration cake, penat akan hilang serta merta (kalo kek tu cantiklah deconya)..tpi kalo kek tu mcam kureengg saja deconya,eemm mcm susah hati..takut nanti cosutmer complain..tpi biasanya, mana2 costumer yg order, aku selalu minta feedback balik..suruhla dorang komen2 apa yang patut...costumer aku ni kawan2 juga...tpi org luar pun ada jugak..

ok itu sajala catatan kali ni..ni gmbr kek kahwin yg dibuat baru2 ni..versi white n orange...filling perisa manggo gitu.(atas permintaan kak mar)..


selamat pengantin baru

based

tengah
wassalam...

Monday, February 25, 2013

Senarai Harga 2013

Senarai Harga:

1) (Sponge cake: Vanilla/Chocolate/Pandan/) + Buttercream
½ kg       =             RM23.00
1 kg        =             RM38.00


2) (Freshcream + Fruit)
Sponge Cake (Vanilla)                     1kg         =             RM46.00
Sponge Cake (Vanilla)                     ½ kg       =             RM35.00

3) (Freshcream + Sponge Cake Vanila/Chocolate & Filling Blueberry/Kiwi/Manggo)
1 kg        =             RM40.00
 ½  kg     =             RM28.00

4) Tiramisu
Kek Tiramisu  1 kg ++                      =             RM 62.00

5) Cheese Cake (Plain)                   =             RM38.00 Loyang 9”(RM5.00 untuk simple decoration).
    Slice                                              =             RM4.00

6) Cupcake sponge Vanilla/Chocolate/Pandan) Minimum order: 16 pcs (saiz L)
                                   (Buttercream)                               =             RM2.50 (pcs) - (Simple Decoration)
                                   (Buttercream +Fondant)               =             RM2.80(pcs) – (Simple Decoration)

(3D kek) (Buttercream)

 1) Barbie Cake
(Sponge Cake Vanilla/Chocolate/Pandan) 2Kg                 =             RM 75.00
                                                                             
2) Bola                 
(Sponge Cake Vanilla/Chocolate/Pandan) 2Kg                 =             RM 68.00

3) Spongebob
(Sponge Cake Vanilla/Chocolate/Pandan) 2Kg  ++           =             RM 75.00

4) Agry Bird
(Sponge Cake Vanilla/Chocolate/Pandan) 2Kg                   =             RM 65.00


Sunday, February 24, 2013

kek hello kitty

Assalamualaikum...

alhamdulillah..akhirnya ter'guna' juga acuan hello kitty ni..ada member lama yang order...temanya..wat ever..ikut suka2 tuan tokeila....jadi aku pun ambil kesempatan ni guna acuan ni..ni kira cam experimen jugaklah...

emm..mcm payah jugak bentukkan mata & hidung..walaupun ikut acuan

tadaaaaa....
selalunya kalo mau deco kek, macam krem jugak otak memerah idea..blueprint sudah cantik..tapi time mendeco tu, selalunya lari jgak dari idea asal....kadang-kadang menjadik..kadang2 nda jadi.. jadi kalo guna acuan macamni, lagi senang..tinggal deco saja ikut bentuk acuan tu...kelebihan kek mcm ni jugak nda payah mo sapu krim tu cantek2..kemas..sebab akan d cover dengan krim luaran tu nanti..alhamdulillah, percubaan kali ni ok jugak...

sedia untuk dihantar
ok..kek dah sedia di packing and dihantar ke rumah member..nasib sempat siap jugak..kemarin balik opis begegas adun kek..nasib baik buttercream sudah ready..jadi kek siap, terus deco..jadi malam ni tinggal hantor.....

oklah itu sajala catatan pengalaman buat kek untuk kali ini..In sha allah ada lagi catatan di lain hari..terima kasih kerana sudi meluangkan masa ke blog yang se adanya ini..

wasalam..


Galeri -kek kahwin




kek buttercream


kek buttercream n freshcream


kek buttercream



Add caption

order member opis

order dari member

Saturday, January 19, 2013

Aktiviti dihujung minggu (bunga rose & kek dam)

Assalamualaikum..

Pada hujung minggu baru-baru ni, macam teringin pula belajar balik buat bunga rose guna fondant.Hari tu masa ikut kelas di Annes, ada jugak belajar, tapi macam lupa suda stepnya...jadi p la suruh abng beli fondant ready made( malas lagi mo menguli). Dengan semangatnya aku pun buat semula bunga rose yang pernah di ajar dulu..tpi buat punya buat, macam inda menjadi pula...last2..buka youtube ...jadi aku belajar melalui youtube...

macam senang juga..tapi cara ni untuk bunga rose yang kecik saja..kalo besar, memang nda menjadi...
Inilah hasil daripada experimen tadi.Akhirnya menjadi juga. kalo ikut cara dalam youtube tu, kena buat 1-6 ketul fondant..buat kecik-kecik.lepas tu baru kasi nipis guna plastik. tapi ikut aku punya cara ni..uli dulu fondant tu, baru tekap ja dengan acuan..guna nozel pun ok juga.


Bila sudah terbentuk kelopak bunga tu, baru startlah my projek.


ni alat yang aku guna untuk buat tekap ..membentuk kelopak bunga rose tu.

sapu aising ala kadar saja.
Lepas projek tu, terfikir pula buat kek dam ni.Hari tu sudah beli acuan dari akak Loyang d FB. sebenarnya adik mo datang p rumah. Tanya kalo ada buat kek..naa memang kebetulan...aku tu mo buat kek jga..tpi kalo tiada yang makan, tu yang malas tu. jadi memang kebetulan la..
Beginila keadaanya bila sudah siap
Kek ni nda payah hias betul..biasa-biasa saja..untuk sendiri saja. lagipun nda cukup masa mo hias-hias..pluss malas-malas..he.hee
Ba sila-sila makan
Terima kasih kerana membaca..

Sunday, January 13, 2013

Loyang oh loyang

Assalamualiakum...


Akhir tahun lepas time cari dalam goggle tentang jual barang dalam online, terjumpa satu blog ni yang jual barangan bakery di eazybake nama blognya..punyala excited explore. siuk tinguk-tinguk barang yang dijual.harga pun nda juga mahal..memang berpatutanlah..

Paling best tinguk peralatan untuk kek fondant.dan acuan kek.macam-macam ada...kalo memang ada duit lebih, kompom suda di borong  tu.first time tinguk tu, survey2 dulu...bila bonus sudah masuk..naa terus p beli. sekali2 kira-kira semua termasuk kos pos, adalah jugak dalam RM200 lebih. Ok la juga, harga berbaloi-baloi. Ok ni adalah barang2 yang dibeli hari tu.emm ada loyang bola,hello kitty,buku dan sedikit peralatan kek fondant dan ada beberapa lagilah..

loyang helloy kitty, buku , bola and loyang bantal


Hampir terlupa, selain daripada blog tu..ada juga beli acuan dari rakan FB loyang&Acuan.Fb akak ni pun mantap jugak..banyak pruduct dia jual..kadang-kadang yang nda pernah tinguk pun ada dijual. K ni loyang yang sempat disonglap dari kedainya...loyang untuk kek bantal gitu...



Bila suda dapat barang2 yang diorder, memang excited n semangat terus untuk buat kek..mo buat expiremen..tapi sampai ke hari ni satu kek pun belum ada yang dibuat..he..he..entahlah bila. Macam bizi lagi ni plus malas..he.he..itu sajala catatan untuk kali ini...

loyang bola,,ni mahal sikit..tpi berbaloi



wassalam..terima kasih kerana sudi membaca..













There was an error in this gadget