Followers

Saturday, January 19, 2013

Aktiviti dihujung minggu (bunga rose & kek dam)

Assalamualaikum..

Pada hujung minggu baru-baru ni, macam teringin pula belajar balik buat bunga rose guna fondant.Hari tu masa ikut kelas di Annes, ada jugak belajar, tapi macam lupa suda stepnya...jadi p la suruh abng beli fondant ready made( malas lagi mo menguli). Dengan semangatnya aku pun buat semula bunga rose yang pernah di ajar dulu..tpi buat punya buat, macam inda menjadi pula...last2..buka youtube ...jadi aku belajar melalui youtube...

macam senang juga..tapi cara ni untuk bunga rose yang kecik saja..kalo besar, memang nda menjadi...
Inilah hasil daripada experimen tadi.Akhirnya menjadi juga. kalo ikut cara dalam youtube tu, kena buat 1-6 ketul fondant..buat kecik-kecik.lepas tu baru kasi nipis guna plastik. tapi ikut aku punya cara ni..uli dulu fondant tu, baru tekap ja dengan acuan..guna nozel pun ok juga.


Bila sudah terbentuk kelopak bunga tu, baru startlah my projek.


ni alat yang aku guna untuk buat tekap ..membentuk kelopak bunga rose tu.

sapu aising ala kadar saja.
Lepas projek tu, terfikir pula buat kek dam ni.Hari tu sudah beli acuan dari akak Loyang d FB. sebenarnya adik mo datang p rumah. Tanya kalo ada buat kek..naa memang kebetulan...aku tu mo buat kek jga..tpi kalo tiada yang makan, tu yang malas tu. jadi memang kebetulan la..
Beginila keadaanya bila sudah siap
Kek ni nda payah hias betul..biasa-biasa saja..untuk sendiri saja. lagipun nda cukup masa mo hias-hias..pluss malas-malas..he.hee
Ba sila-sila makan
Terima kasih kerana membaca..

Sunday, January 13, 2013

Loyang oh loyang

Assalamualiakum...


Akhir tahun lepas time cari dalam goggle tentang jual barang dalam online, terjumpa satu blog ni yang jual barangan bakery di eazybake nama blognya..punyala excited explore. siuk tinguk-tinguk barang yang dijual.harga pun nda juga mahal..memang berpatutanlah..

Paling best tinguk peralatan untuk kek fondant.dan acuan kek.macam-macam ada...kalo memang ada duit lebih, kompom suda di borong  tu.first time tinguk tu, survey2 dulu...bila bonus sudah masuk..naa terus p beli. sekali2 kira-kira semua termasuk kos pos, adalah jugak dalam RM200 lebih. Ok la juga, harga berbaloi-baloi. Ok ni adalah barang2 yang dibeli hari tu.emm ada loyang bola,hello kitty,buku dan sedikit peralatan kek fondant dan ada beberapa lagilah..

loyang helloy kitty, buku , bola and loyang bantal


Hampir terlupa, selain daripada blog tu..ada juga beli acuan dari rakan FB loyang&Acuan.Fb akak ni pun mantap jugak..banyak pruduct dia jual..kadang-kadang yang nda pernah tinguk pun ada dijual. K ni loyang yang sempat disonglap dari kedainya...loyang untuk kek bantal gitu...



Bila suda dapat barang2 yang diorder, memang excited n semangat terus untuk buat kek..mo buat expiremen..tapi sampai ke hari ni satu kek pun belum ada yang dibuat..he..he..entahlah bila. Macam bizi lagi ni plus malas..he.he..itu sajala catatan untuk kali ini...

loyang bola,,ni mahal sikit..tpi berbaloi



wassalam..terima kasih kerana sudi membaca..













Tuesday, January 8, 2013

resepi creampuff


Assalamualaikum…

Kali ini  mau kongsi membuat resepi creampuff..

Sebenarnya sudah lama nda buat creampuff ni…last buat hari tu, nda ingat sudah……memang kalau nda cun macam aku ni, memang payah juga …
Seingat dalam memori aku, macam 4-6 kali juga try buat creampuff ni..akhirnya menjadi juga..alhamdulilah…..percubaan pertama, memang keras creampuff tu..lepas tu nda kembang pula….mcm lempeng sudah kejadianya…tapi syukurla..cuba punya cuba..punya cuba…jadi juga akhirnya…………….

Jadi ini resepi yang sempat di kongsikan. Ni pun cari dari internet juga..nda ingat sudah dari blog siapa….hari tu salin saja resepi ni…tpi mcam dari blog resepi.com…selamat mencuba…

Bahan:

100ml air
45g butter-suhu bilik, potong 1cm
60g tepung gandum- diayak
2 biji telur(100g)

Cara-cara

Masukkan air dalam bekas.didihkan atas api. Masukkan butter. Apabila sudah sebati dan mendidih, matikan api. Masukkan tepung tadi. Kacau dengan cepat sehingga sebati. Hidupkan semula api, kacau lagi sehingga agak nipis tepung tu..
Ginila kejadianya setelah dicampur air, butter and tepung tadi















Rehatkan sekejap adunan tadi, kemudian masukkan telur. Pukul dengan mixer sehingga sebati.

masukkan telur

Masukkan adunan tadi dalam piping beg. Gunakan nozel star. Saiz, agak2la besarnya.Lupa mo ambil gambar dekat rupa nozel tu. Hampir terlupa,adunan tu kira ok suda bila kita angkat adunan tu jadi mcm elastik sikit.


Pipe kan adunan tadi di atas dulang pembakar yang telah disapu dengan majerin. 
pipekan macam gini murid2..he.he..mcm ja campiun


Pastu renjis2 gan air sikit. Bakar selama 25 minit suhu 180. Ada juga yang bakar 15 minit pertama guna api bawah.Lepas tu selebihnya bakar api atas bawah..aku main hentam saja. Janji masak..nampak kuning2 suda, na oklah tu…






 ok itu sajala resepi kali ini..untuk cream custard nanti kita share lain kali....wasalam....
warna kekuningan..kira okla tu.








Thursday, January 3, 2013

Salam 2013

Assalamualaikum..

Salam 2013..belum terlambat rasanya untuk mengucapkan selamat tahun baru..walaupun dalam Kalender Islam, umat Islam  telah menempuh tahun baru Awal Muharram pada 15 November 2012 yang lalu..tpi pada tahun ni memang lupa mo baca doa akhir tahun dan awal tahun ..itula kelalaian manusia yang sentiasa leka..
Tidak banyak perkata yang ingin diperkatakan ..sekadar imbasan-imbasan tahun-tahun sebelumnya..sebelum-sebelum ni memang nda pernah pun imbasan2....sajala..mo mengupdate blogku ini..

Sedar nda sedar sudah hampir 3 tahun lebih aku melibatkan diri dalam bakery ni (bakery sangatla kunuk)..he.hee...entah macamana buleh tercetus minat untuk bergiat dalam bidang ni...memang ada rentetan cerita....munkin terdapat 2 faktor mengapa bule terjoin dalam bidang ni;
1) Faktor telampau banyak masa
2) Faktor sikap my bapa (amo dalam language sungai..hii)


ok ni macam mo hurai dalam subjek sejarah pla..faktor pertama tu, telampau banyak masa free..sebab time tu belum ada beby lagi..jadi mcm2 la hobi timbul...termasukla membuat kek..secara jujurnya inilah kek ku pertama yang betul2 aku buat berdasarkan ilmu cetek yang aku miliki...jangan nda tau ni kek coklat ni..aising, mentega campur gula ja..na ambik ko..he.hee

lepas buat tu, hantar di rumah makcik, time tu memang ramai budak sana..hasbent suruh bawa sana untuk sesi testing.....kalo di ingat lucu juga...mck bgitau, kek tu ada pahit22 sikit, emm rasa krimnya pun masih terasa gulanya..ha.haa..antam sajala labu..tpi last2 tu habis jgk dimakan budak2 merangkap kazen2ku..ma kasih..biasala budak2, suka makanan manis2....


ok faktor kedua tu memang sikap my amo nda mau kami beli kek di kedai cina....pernah sekali tu beli kek dibandar..bawa balik di rumah..time tu memang bantingal lagi la...he.he..kami makan tapuk2 ( termasuk my adik bradik)..sekali bapa datang, semua bertempiaran lari....ha..ha...lucu2.....
kalo dingat kembali memang nda patut  beli dari kedai2 cina...bukan apa memang pekerjanya melayu juga..tpi kadang mcm was2 jgk..setakat ni hai joo ja ada tanda halal..tapi masing2 pn ada pendapat kan..dulu pn selalu beli kek dari jenama2 sana juga....kalo di sandakan ni mana ada bakery Muslim...tapi syukurla juga..sekarang ni pembeli banyak pilihan sudah..rasanya ada ramai jgk yang bizniz online bakery..

banyak jugak cabaran dalam bidang ni..memang dari 0 -------betul...mula2 cari info diinternet..bukak youtube.buka blog bakery...cari majalah..ikut kelas..tanya kawan2....akhirnya..bertambahla sikit ilmu..memang masih banyak kekurangan disana sini..

Terima kasih atas sokongan kawan-kawan dan keluarga..yang sentiasa memberi komen2 membina.  semua input tu penting untuk kasi improve lagi diri...akhir kalam semoga 2013 ni menjadikan kehidupan kita lebih diberkati..and penting sukses sokmoo..

wasalam..terima kasih kerana sudi membaca..



............................................................!!!

There was an error in this gadget