Followers

Friday, April 26, 2013

cake pop

Assalamualaikum..

Dalam entry hari ni, mo cerita pasal kelas cake pop....kelas yang sepatutnya diadakan pada bulan lepas tapi kena postpond pula kebulan berikutnya..alasan, chef cakap tiada orang mau join pasal masih takut tentang kes pencorobohan tentera sulu di lahad dato dan semporna..




ni filling yang dicampurkan dengan cake pop..coklat and cheese

alhamdulillah, kelas ni berjalan dengan sempurna...tapi peserta macam nda meriah macam kelas-kelas dulu..kalo nda silap dalam 16 orang saja...ni pun majoritinya muka baru semuanya..boleh tambah kenalan lagi..tapi nda sempat ambil no phone....
cake butter mula dipotong kecik2 seterusnya dihancurkan gan mixer
Kalo ditengok dari cara chef ni explain, senang jugak mo buat..lepas tu macam kos mo buat pun murah jugak..satu loyang kek tu, rasanya boleh buat banyak cake pop.....so tambahla semangt mo buat.........
ok ni cake pop yg telah dicelup coklat..nampak suci ja kan..he.hee

ok bila masuk step seterusnya...cake tu dihancurkan, kemudian mula taru filling cake..diadun sebati sehingga boleh di uli..mulala proses menguli...mcam kita di sabah ni, uli macam kuih makmur (biskut raya paling glemer)..bulat2 bentuknya..ada juga chef suruh buat bentuk agak memanjang..kalo tengok dalam fb, banyak lagi bentuk kreatif dibuat..ada empat segi...segi tiga..mcam2lah.....
proses ni kira masih senang lagi...lepas tu chef suruh tebuk lubang sikit atas cake pop tu..lepas tu baru taruh coklat..ni kira bat gam la..supaya nda tecabut stik tu..
tu atas pinggan kecik tu masih belum ada colat..
lepas tu..kek pop ni kena simpan dalam peti ais ..mungkin dalam setengah jam..lepas tu, celupkan dalam coklat yang telah dicairkan.....haaa...masa nilah mencabar minda...kadang stik tu akan tertanggal dari kek pop tu..ni yang kadang macam ;bikin panas'..he.heee
kek pop yang masih dalam proes di make up
lepas tu kek pop tu letak atas stand yang kena kasih sedia suda...lepas ni barula proses make over cake pop ni....
sebahagian kek yang telah disiapkan
memang mencabar minda...bila siap suda semua proses buat cake pop tu.....emmm  ..entaha bila mo buat balik..nda jugak susah betul..cuma banyak proses..kalo buat di rumah, kompom nda habis proses..belum siap satu step, sudah kena makan oleh c zuhdi..he.he....
meriah.....
lepas kelas kami tanya chef tentang harga...bilangnya, kelao biasa2 ja..taru la  rega dalamRM1.50 per pcs..kalo deco pelik2 sikit..naa ups sikitla lagi harga tu...BERAPA kali lepas laa..he..he...hantam sajala labu...

pozing kajap...hi.hi..

ada lebah, ladybird..ala2 alien pun ada..

peserta yg menghadiri kelas


emm....


ni simpan dalam peti ais d rumah.....blm mo makan lagi ni..

ladybird yang nda berapa menjadi

ni kek pop minah cun.he.hee



baa itu sajala catatan untuk kali ini....semoga bertemu di catatan yang lain....kalo mo order, ya bisaa bu.utuk besday anak ka...apa2la..minimum order 30.....he.he..just leave mesej saja..atau p facebook..pm saja (hafiybakery),,,


wasalam





There was an error in this gadget