Followers

Thursday, December 15, 2011

cupcake maisarah








Assalamualaikum..

kali ni mau share cupcake untuk maisarah...anak buah kesayangan sahabatku zapa...
dia minta buatkan cupcake sebanyak 50 biji..setakat ini, inilah orderku yang paling banyak.heee..hee...kan amatur jugak namanya..
takut juga order tak siap..ditambah lagi ruang penyimpanan untuk cupcake atau kek yang telah siap tidak mencukupi...al maklumla.. esboknya satu saja..nantila kalo ada rezeki bertambaH jugak tu....

mencari2 idea yang sesuai....idea ni mmg susah mo dtg kalo time2 mcm ni..tpi kaLO teda order, mcm2 yg idea yang datang...akhirnya.....inilah hasilnya...harap2 c liza sukala hendaknya....




kek dan cupcake reunion








assalamualaikum......


pada 7/11/2011 - genap 16 tahun kami meninggalkan alam persekolahan di sekolah agama sandakan (smas) dan kemudian bertemu semula dengan kawan-kawan, guru-guru dan rakan senior yang lain..di Amadieus Sandakan Hotel...macam nda percaya.......


memang mula2 penganjuran program reunion ni banyak betul cabaranya...terutamanya dari segi kewangan....nasib baiklah ada kawan2 yang sanggup berkorban tenaga dan wang ringgit untuk menjayakan program ini..akhirnya impian menjadi kenyataan..jasa kalian tetap dikenang...aku??hanya kek ini sajalah yang dapat kupersembahkan kepada kawan2 dan guru yang dikasihi...


reunion kali ini boleh di katakan anjuran geng2 time seangakatanku..spm 1995 punya olang..kiranya generasi ke 2 SMAS...generasi smas yang lain tidak dapat menjointkan diri...masing2 ada kekangan yang mungkin tidak dapat di elakkan...


kawan2 lain juga sebenarnya tidak dapat menghadirkan diri kerana masing-masing ada komitmen yang lain..tetapi mereka sudi menyumbangkan wang ringgit sebagai tanda sokongan keatas usaha kawan2 lain yang menjayakan program ini...


semoga renuion seperti ini akan dapat diteruskan pada masa2 akan datang..tidak kiranya generasi ke berapa yang menganjurkan....

terima kasih guru:


cikgu Suhaimi(guru dari semenanjung- ex smas)...,Cikgu Zaini..cikgu Halimah, teacher Atika,Cikgu Nurbaya, Cikgu Hamidah, Cikgu.... (jasa kalian sentiasa dikenang)


kawan2 seperjuanganku:


Nadia, roposh, zapa, Jun, Dia', Lost, Salmah, Kak Sup,Dot, Fono, Maznan, my lokong...

junior: Rizal

Senior : abg Shem












Saturday, October 15, 2011

kek red velvet..



assalamualaikum..minggu ni buat lagi satu kek experimen..suda lama mau buat, tpi selalu bizi....kali ni buat kek 'red velvet'..kek baldu merah..selalu dengar nama keknya..tpi nda tau resepinya mcaamana..jdi p la serve d internet..memang bykk jenis versi resepi yang ada,,cuma mo pilih tu yang pening..akhirnya, jumpala satu resepi..jadi awal pagi tadi, kasi sedia bahan2..
ada masa berkunjung ke blog ni untuk dptkan resepi...
http://irmadilondon.blogspot.com


chee bukan awal pun.. tadi buat pun, sudah pukul 10 pagi....dengan penuh semangatnya..p la ayak tepung, dan yang seangkatan denganya....anku c zuhdi tinggal tengok2 saja..sebab uminya buat kerja d meja makan..ndala dia dapat joint sama..he..hee


nila antara proses2 buat kek tu..nanti ada masa letak resepi sini....


ok puan-puan..campurkan bahan-bahan tadi yee..he..hee..k gambar d bawah ni butter campur telur...


kita campurkan tepung yee...




ha..ha,,,ni barula tukang masak.....aaa..resepi siap print lagi oo..depan mata tu......taula..amator..namanya juga baru belajar2....







dapatla 2 loyang...tpi ni loyang yg kecik saja...8 atau 9 rasanya...
dan inila hasilnya..rasanya kek aku ni nda menjadi..berdasarkan pglaman2 yg sudah pernah buat kek ni (baca dlm blog2 org..he..hee)kek ni mudah pecah..tpi kek yang aku buat ni..mcm ok jak..itula yang musykil..ni menjadi ka nda ni......tapi memang kompom masakla..



nila wajah sebenarnya setelah masak....merahnya ndala telampau meriah..mungkin next time tambah sikit kaler atau cri jenama warana lain....



k ni kek ni yang sudah siap di deco..tiada idea mau deco macamana..tapi buka peti ais, nampak pulak coklat tu..so..hentam sajala labu....k bab deco2 sudah siap..simpan dalam peti ais untuk mantapkan lagi krimnya...

ni potong sebentar tadi....suruh abe rasa siit..dia ni bukan suka makan kek betul..sikit-sikit saja..tapi abe ni tukang bagi idea time aku deco kek..tu yang kelebihanya tu...he..he..toce2...

k ni kek yang aku potong...surah abe rasa lagi..komen:..emm ok jgk rasanya..tapi itulah mcm stori tadi..aku ni blm pernah rasa kek ni..jadi nda pasti sama ada rasanya ngam ka inda...


okla. itu sajala pengalaman yang mau di kongsi pada kali ini..Insya Allah lain kali mau buat lagi..kasi mantap lagi......

Friday, October 14, 2011

kek naruto..



assalamulaikum...emm kali ni mo share cerita pasal kek narotu..tengahari tadi, dapat sms sari kuarga dari kampung..ank dia minta buatkan kek besday ada gambar naruto..3kg..emmbesar jugak tu..so pikir2 jugak..takut nda dapat buat..sebelum ni pernah jugak buat kek naruto, time..memang teruk la..ini adalah ke second time aku buat kek lukis2 nie..
masa mula2 dulu, heran jg mcmana tengok kek dalam blog2 dan seumpamanya cantek2..siap ada lukis2..mcamana ya dorang buat??

oleh sebab masih buta kayu, p la cari info...ooo....cara2nya mcam senang...tekap lukisan atas plastik...then tekap d atas kek..kiranya teori mcm senangla kunuknya..sekali buat,..baru tau senang susahnya..memang mencabar..terutama tangan keras macam aku ni...

lukisan ni lukis guna coklat yang dicairkan 'double boil'...time nila mo pandai edjas..memang meleleh2 coklat ba time aku melukis tu..tpi suda pernah buatsekali time buat kek c takif, jadi ada sudahlah pengalaman sikit2..



ini kek sebelum kena make up lagi...plan saja.....

ik dibawah ni..kira menjadi sudahlah..guna jelly saja untuk kasi kaler..kalo pakai buttercream, belum pernah buat lagi..belum cun baa...
nda apa..usaha tangga kejayaan maa..




ok..bab hias sudah habis....tapi sekali timbang, nda sampaila pulak 3 kg...jadi ke esokanya, aku buat lagi setengah kg..mungkin salah timbang..tpi krimnya ni memang nipis saja aku sapu..kalo dkt kedai..krimnya tu memang 'tebal gila'..lagipun time kelas dulu, sifu selalu kasi warning..krim jgn tebal..nti makan muak...memang bagus jgk..cuma kdang2, alo sapu krim nipis, pyh sket mo cover cake..jadi sinilah guna ke bijaksanaan..aiseh..mcm betul saja...

ok..lepas kek kedua tu sudah masak, masalah pulak mo deco mcmana..aku ni kalo deco memang lemah kadang...kek k 2 ni mesti ada kaitan dengan naruto jgk...tpi apa ya????
haa..buka2 internet hari tu..mcm ada terlintas satu gambar kepala kek naruto..gmbar tu kalo nda silap dari mangstar.com...tapi yang aku buat ni memang nda kemas..mo cepat..sebab petang tu orangnya mau ambil sudah..

akhirnya..siap jugak..harap2 sukala kepada pck 'andi' yang telah mengorder jauh2 dari kampung...makasi boo....lain kali order lagi.....

Friday, July 22, 2011

kek kanak2 tabika



asslamualaikum...baru-baru dapat call dari member..sekolah pra sekolah dorang mau order kek 2 bijik...jadi aku pun semangatla jugak membuat...lepas saja balik opis..terus p bancuh tepung dan seangkatanya...then pukul...letak dalam loyang..bakar...alhamdulillah...siap kek..tpi belum deco lagi



..

kek tu kena hantar malam rabu, sebab hari khamis dorang mau guna suda....jadi lepas saja kek tu siap d bakar, tunggu sejuk, terus deco...kek pertama tu, memang macam tiada idea mau deco apa..mungkin penat sama mengantuk..dalam otak tu, memang ada sudah idea..tpi bila start mendeco..memang outfom betul...jadi hasilnya pun agak kurengg......

.kek kedua tu, kira okllllaaaa..otak segar sikit..he.he..jdi bule la deco kek dengan semangat..hasilnya pun,emm ok jugala...kalo time2 gini, macam penat jugak buat kek..rasa macam malas..tpi bila suda siap kek tu dan cantekkk, em rasa macam nda sudah sabar mau deco kek seterusnya..lagi-lagi kalo idea2 tu mencurah-curah.

kek ni siap, agak lewat jugkla..mungkin pukul 11 atau pukul 12 ....besok..lepas ja balik opis, terus hantar kek dengan member ni..oh ya..namanya halimah...tpi nick name paling glemer..limbo..he.hee..ma kasih ya sebab order..hari tu dia da pernah order..kek tu untua sk besday kanak-kanak pra sekolah..tpi kali ni untuk bulan april, mei, jun dan julai..harap lepas ni, order lagi ya.....


inila antara gambar2 yang sempat diambil.....(gmabor atas)

kek kak aisyah













assalamualaikum....kek ni kak aisya rakan seopis..untuk anak buahnya..ingatkan dia cakap anak buahnya tu masih kecik..rupanya da besor....warna tema kek yang dipilih, hijau dan biru..jadi aku ni pikir2 jugak desaign mcmana..emmm..yala..bukanya pro....masih amator..


sebelum buat tu, serve2 jugak dalam internet..cari-cari idea.bukan ciplak...he.he..


akhirnya, sudah dapat gambaran kek tu mau deco mcamana...itulah pentingya plan..time deco tu, ikut saja apa yang dirancangkan.....

alhamdulillah..akhirnya siap juga kek tu..kek tu kak aisha mau guna hari jumaat..so petang tu, suruh abng hantar p opis saja...harap2 kak aisyah berpuas hati.....oh ya, terima kasih orde..ni first time kak aisyah order dengan aku...

kek percubaan. 2 kek


assalamualaium....memandangkan masih agak baru dalam bidang ni...kena banyak kali jgkla buat kek expiremen..dan mangsanya sapa2layg ada di rumah..kalo sedp okla..kalau nda...apa bula buat..alamat lambatlah kek tu baru habis..ni adalah antara kek experimen yg aku buat..




semangat mmg semangat....huu...hiiii......kek d bawah ni try guna steam buttercream..biasa kek bentuk bulat saja...kali ni guna kek 4 segi pula..mcm pyh jgkla...lain kali guna bulat saja....


kek d bwah ni, cream ni campur sikit dgn emeclo strewberry....bila bwa d kg..ank2 buah ckp..mcm rasa ubat demam budak2..hiii..ni kategori sdp ka nda..heee....antam sajala labuu..
















yummyyyyyy.............

kek marble kopi




assalamualaikum..kek ni khas dibuat untuk kenduri di kampung..kiranya kek experimen jugakla...dengan penuh semangat aku p ikut resepi dlm buku tu......memang teruja jugakla...kek ni memang kaler pul...dlm buku guna warna coklat, hijau dan merah..so aku tukar p warna kunig, merah dan biru..wahh..memang meriah oo..








senang jugak ikut resepi ni....ni antara gmbr yang di ambil...dalam resepi kena bakar 60 minit..1 jamla tu kan....skali tinguk,kek ku hangus tebakar..tpi belah atas saja..mungkin lain kali, boleh kurangkan suhu atau kurangkan tempoh/jam..







macm nda sabar mau potong..mau rasa macamana..setelah kek tu sejuk..terus dipotong..tpi nda sempat ambil gambar, bateri kamera habis pulak....jadi sempat ambil gmbr sebelum masak sajala....

kek ni sempat buat 2 loyang saja....nda larat sudah mau buat adunan seterusnya..lagipun malam makin lewatt...mata pun makin gantuk...

kek ni bulelah peringkat kampung..ni statemen mck awa ku yang nda sayang mulut..he..he..nda ba macik....ok la tu..

masa d kampung pun nda sempat ambil gambar.....

Saturday, July 9, 2011

Kek Atuk n Naqib...

ini adalah projek ku pada bulan ini...ada tempahan kek dari mck sauda untu my kazen naqib.. and kek sponsor untuk atuk...dalam perancangan awal..kek naqib tu mau buat mcm kek 3d la..tpi last minit, terfikir pula buat kek naruto..naruto?????he..he,,mcm bukan kartun naruto saja...sepupunya kut..he..hee


ini first time guna teknik edibile image..masa mula2 blajar buat kek, selalu survey2 blog kek orang lain..teruja tengok kek diaorang cantek2 belaka...lagi teruja tengok bila ada kek guna edible image..jadi aku yang memang buta kayu ni pasal kek, p la cari info pasal edible image ..alhamdulillah..skrg da tau...tapi maslahyna, d sabah ni, mcm tiada pla org print untuk edible image nie...jadi inilah kelebihan perniagaan on line...

akhirnya, terjumpala web sorang hamba Allah ni.. ni....harga yang ditawarkan memang ok jugak berbanding dengan penjual yang lain..servis pun okla setakat ni..harap2 okla..sebab lepas ni mungkin akan berurusan banyak kali..


mau dijadikan cerita..ingat time majlis kenduri nanti dapat balik kampung..seterusnya membawa kek-kek ni balik kampung..tapi abe kena p sekolah pula hari sabtu..ada progrm ..so nda dapatla balik..dalam perancgan, mau kirim saja dengan makcik sauda..plan da cantek..tpi dorang balik subuh..kek belum deco lagi pun...adusss..gimana ya??

akhirnya..kek siap kul 12 lebih tengah malam..dan tanpa membuang masa..malam tu jugak hantor kek ke rumah mck sauda..dipendek kan stori, pukul 1 pagila dapat hantar..he..he..meriah..memang meriah..




apa pun, akhirnya kek tu sampai juga di kampung....alhamdulillah..cuma kemeriahan diaorang dalam majlis dikampung, tidak dapat di rasai....pasal gambar kartun kek naqiy saja buat..sepatutnya, kena lukis dulu guna coklat yang dicairkan..agak2 pekat, masukkan dalam piping beg..naa lukisla..baru tekap atas kek..tpi mau jalan mudah kan..lagipun masa agak suntuk..buatla mana yang termampu..jadi, inila hasilnya....harap2 dorang sukala...ok itu saja catatan kali ni..

Saturday, July 2, 2011

kek coklat kopi


assalamulaikum...ini adalah projek buat kek coklat baru-baru ni...ni pun ikut resepi jugkla...mcm menjadi, macam nda jugak.. resepi ambil dari internet saja....





emmm.............................






nampak macam cair saja toping tu..menurut komen2 yang diterima, topping tu mcm pahit sikit rasanya..mungkin adalah tu bahan2 yang terlebih...



tapi bantai saja deco kek tu.....jadi tak jadi, sedap tak sedap..usaha mesti diteruskan jugak......





ni dah potong2 kek tu tadi..agih2kan kepada sesiapa yang berkenaan..he..hee




ni kek sebelum kena make up......



guna ganache ....tpi nilah first time buat..jadi mmg mcm2 pengalaman....








wah..tenampak pla kain sarung mck2 tu..he..he....baa kacau..jangan nda kacau....




tadaaaaa..................................sekian terima kasih...
There was an error in this gadget