Followers

Tuesday, March 29, 2011

wedding cake


ini adalah kelas wedding cake yang aku joint hari tu..memang best kelas ni.....meriah jugak...kek warna kuning ni, chef yg buat..jadi modell...



ini adalah antara peserta yang joint kelas nie..ada juga muka-muka baru..kali ni chef ajar satu jenis bunga yang lebih kurang dengan bunga ros..cuma design nya lain sket..tpi memang cantik jgk bunga ni...



kalo design bunga ni ok jugk..tpi bab tulis menulis ni ..memang lemahh...musti prktis ni.... wahhh..memang tekun pelajar2 yg joint kelas nie.....penuh semangat untuk siapkan kek



macam keras jugak time buat luv2 nie..siap2 warna2 dengan piping jelly lagi..... kek sebelum touch up..


wedding cake sehati dan sejiwa............. gambaran kek sebelah bawah.



Monday, March 7, 2011

cupcake order mck pia



ini adalah cupcake yang mac pia order hari tu....memang mencabar jugakla...walaupun kecik-kecik, tapi buat cupcake ni macam lebih mencabar buat kek biasa...





siap dipacking untuk dihantar...

.


kena mengkreatifkan diri mau buat cupcake ni..





sebelum d 'make up'


kek order mck saiha


ni Kek bestday c nunun an qaiyumm......ni second time buat kek guna whipped krim...



kekc c qaiyum, ni kek tiramisu..tpi upgred sikit..tapi lain kali memang tidak boleh buat gini lagi..ada problema lain timbul...

apa pun..makasilah kerana meng'order'...he.he

kek order Qing-Qing















Tuesday, March 1, 2011

kek order Puan Faridah - cake barbie

Ini adalah kek yang di tempah oleh Puan Faridah, bos d opis..untuk anak dia....



seminggu atau 2 minggu kemudian, puan tempah lagi kek untuk anak bongsu dia....yang ini memang last minit juga mau siapkan..sebab time tu juga ada buat cupcake..sama my mother n law p hospital..jadi tiadala jaga c beby...tepaksa tunggu dorang balik...ingat lagi ..time ni dah pukul 4 baru start buat kek si alia ni..memang takut tidak sempat...


tapi alhamdulillah..siap jugak tepat pukul 6 petang....dekat pukul 8 gitu hanar dengan puan...sori puan terlambat hantor....he.he...

terima kasih kerana membaca...........

kelas cupcake

kali ini catatan mengenai kelas cupcake yang aku ikuti. Memang best juga kelas ni, macam kelas-kelas yang lain. kali ni ajak Kak Tun, and Bon-Bon sekali..naa..hasilnya, meriah group kami tu.yang 'excited' sangat mau ikut kelas ni sebab belajar buat'fondant'..memang gumbira dan teruja mau belajar..he.he.rupa-rupanya, senang saja mau buat 'fondant' ni..ingat kan susah banget..dulu selalu tengo dalam internet saja cara mau buat.tapi kebanyakan nya org puteh yang buat..pastu bahan2 yang di guna pun macam tak biasa di jumpa di sini..(ini yang aku pikirlaa..) al maklumla..aku ni pun bukan tau sangat bahan-bahan kek ni....



bahan-bahan untuk buat 'fondant' pun bukan banyak sangat..kira ok laa....


inilah hasil kelas hari tu..memang berbaloi belajar..cuma kalo untuk di makan, tak sanggup rasanya..memang manis gila...he.hee..tapi kalo untuk hiasan-hiasan ke, soviner ka..okla....





inilah muka cupcake sebelum kena make up penuh..tapi suda nampak ke ayuanya..he.he




ni geng-geng time buat cupcake...meriah..kumpulan kami yang paling bising.....



sempat lagi bepozing gan kak ton......


akhirnya................dapat juga kami menyiapkan semua cupcake..tpi tak sempat rasa pun..terus kirim gan kak ipar d kampung..sebab kalu d rumah, tiada siapa yang makan tu..


terima kasih kerana membaca......



roti percubaan di rumah

ini adalah percubaan kali kedua buat rotidi rumah..percubaan pertama memang tidak menjadi.masa tu buat di kampung saja.minggu seterusnya, try buat di rumah pulak..memang tekanan juga buat masa tu...satu yang dapat dipelajari..masa buat pertama kali dulu, airnya terlebih sedikit..sebab itulah tepung tu jadi lembut..susah di uli..kali ni air dkurangkan sukatanya..alhamdulillah....boleh d uli tepung tu....


tapi yang menjadi masalahnya, tepung tu tidak boleh pula di uli gan mesin..masa d kampung hari tu, boleh..sebab byk air...jadi dipendek kan cerita..tepung tu tepaks d uli dengan tangan..mcm mamak pun ada..kalo ikutkan hati,mcm malas sudah teruskan..penat tangan...n belum tentu tepung tu menjadi..sebab sifu bilang, tepung pelu di uli sehingga 'elestik'. tpi tepung yang aku uli ni, mcm buat karipap pun ada...disebabkan maslah2 teknikal, aku pun tekad mo stop menguli...buat sjalah..jadi nda jadi roti tu lain cerita....tapi setelah di canai, letak inti (hari tu buat roti kacang hitam dan mini pizza tu -yg biasa di jual dikedai)...

waah....inilah hasilnya...........memang menjadi....gumbiranya di hati..he.he.....
memang betulah...praktis make perfect...Insya allah lain kali buat jenis roti lain pula. rugi belajar ikut kelas kalau ilmu yang di ajar tidak dipraktikkan....



yummyyy..........

roti kacang hitam..kalo di kedai ni sudah RM 2.00 lebih...

terima kasih kerana membaca....

kelas roti











assalamualaikum....


baru-baru ini aku ada mengikuti kelas membuat roti memang best kelas ni. seperti biasa, adalah beberapa muka pelajar yang memang familiar ikut kelas tu..bagus juga ikut kelas-kelas macam ni. dapat kenalan baru yang boleh tukar-tukar idea..




kelas ni dikendalikan oleh chef khoo..ok juga dia mengajar. cuma kelas kali ni macam cepat betul dia ajar. Mungkin mau kejar masa.


kali ni ada 10 jenis roti yang kami belajar. 4 jenis waktu pagi dan 6 jenis waktu petang. mula-mula temgok macam susah juga..ditambah lagi dengan kelajuan sifunya mengajar..tapi alhamdulillah, siap juga akhirnya roti-roti yang kami buat..
There was an error in this gadget