Followers

Saturday, October 15, 2011

kek red velvet..



assalamualaikum..minggu ni buat lagi satu kek experimen..suda lama mau buat, tpi selalu bizi....kali ni buat kek 'red velvet'..kek baldu merah..selalu dengar nama keknya..tpi nda tau resepinya mcaamana..jdi p la serve d internet..memang bykk jenis versi resepi yang ada,,cuma mo pilih tu yang pening..akhirnya, jumpala satu resepi..jadi awal pagi tadi, kasi sedia bahan2..
ada masa berkunjung ke blog ni untuk dptkan resepi...
http://irmadilondon.blogspot.com


chee bukan awal pun.. tadi buat pun, sudah pukul 10 pagi....dengan penuh semangatnya..p la ayak tepung, dan yang seangkatan denganya....anku c zuhdi tinggal tengok2 saja..sebab uminya buat kerja d meja makan..ndala dia dapat joint sama..he..hee


nila antara proses2 buat kek tu..nanti ada masa letak resepi sini....


ok puan-puan..campurkan bahan-bahan tadi yee..he..hee..k gambar d bawah ni butter campur telur...


kita campurkan tepung yee...




ha..ha,,,ni barula tukang masak.....aaa..resepi siap print lagi oo..depan mata tu......taula..amator..namanya juga baru belajar2....







dapatla 2 loyang...tpi ni loyang yg kecik saja...8 atau 9 rasanya...
dan inila hasilnya..rasanya kek aku ni nda menjadi..berdasarkan pglaman2 yg sudah pernah buat kek ni (baca dlm blog2 org..he..hee)kek ni mudah pecah..tpi kek yang aku buat ni..mcm ok jak..itula yang musykil..ni menjadi ka nda ni......tapi memang kompom masakla..



nila wajah sebenarnya setelah masak....merahnya ndala telampau meriah..mungkin next time tambah sikit kaler atau cri jenama warana lain....



k ni kek ni yang sudah siap di deco..tiada idea mau deco macamana..tapi buka peti ais, nampak pulak coklat tu..so..hentam sajala labu....k bab deco2 sudah siap..simpan dalam peti ais untuk mantapkan lagi krimnya...

ni potong sebentar tadi....suruh abe rasa siit..dia ni bukan suka makan kek betul..sikit-sikit saja..tapi abe ni tukang bagi idea time aku deco kek..tu yang kelebihanya tu...he..he..toce2...

k ni kek yang aku potong...surah abe rasa lagi..komen:..emm ok jgk rasanya..tapi itulah mcm stori tadi..aku ni blm pernah rasa kek ni..jadi nda pasti sama ada rasanya ngam ka inda...


okla. itu sajala pengalaman yang mau di kongsi pada kali ini..Insya Allah lain kali mau buat lagi..kasi mantap lagi......

Friday, October 14, 2011

kek naruto..



assalamulaikum...emm kali ni mo share cerita pasal kek narotu..tengahari tadi, dapat sms sari kuarga dari kampung..ank dia minta buatkan kek besday ada gambar naruto..3kg..emmbesar jugak tu..so pikir2 jugak..takut nda dapat buat..sebelum ni pernah jugak buat kek naruto, time..memang teruk la..ini adalah ke second time aku buat kek lukis2 nie..
masa mula2 dulu, heran jg mcmana tengok kek dalam blog2 dan seumpamanya cantek2..siap ada lukis2..mcamana ya dorang buat??

oleh sebab masih buta kayu, p la cari info...ooo....cara2nya mcam senang...tekap lukisan atas plastik...then tekap d atas kek..kiranya teori mcm senangla kunuknya..sekali buat,..baru tau senang susahnya..memang mencabar..terutama tangan keras macam aku ni...

lukisan ni lukis guna coklat yang dicairkan 'double boil'...time nila mo pandai edjas..memang meleleh2 coklat ba time aku melukis tu..tpi suda pernah buatsekali time buat kek c takif, jadi ada sudahlah pengalaman sikit2..



ini kek sebelum kena make up lagi...plan saja.....

ik dibawah ni..kira menjadi sudahlah..guna jelly saja untuk kasi kaler..kalo pakai buttercream, belum pernah buat lagi..belum cun baa...
nda apa..usaha tangga kejayaan maa..




ok..bab hias sudah habis....tapi sekali timbang, nda sampaila pulak 3 kg...jadi ke esokanya, aku buat lagi setengah kg..mungkin salah timbang..tpi krimnya ni memang nipis saja aku sapu..kalo dkt kedai..krimnya tu memang 'tebal gila'..lagipun time kelas dulu, sifu selalu kasi warning..krim jgn tebal..nti makan muak...memang bagus jgk..cuma kdang2, alo sapu krim nipis, pyh sket mo cover cake..jadi sinilah guna ke bijaksanaan..aiseh..mcm betul saja...

ok..lepas kek kedua tu sudah masak, masalah pulak mo deco mcmana..aku ni kalo deco memang lemah kadang...kek k 2 ni mesti ada kaitan dengan naruto jgk...tpi apa ya????
haa..buka2 internet hari tu..mcm ada terlintas satu gambar kepala kek naruto..gmbar tu kalo nda silap dari mangstar.com...tapi yang aku buat ni memang nda kemas..mo cepat..sebab petang tu orangnya mau ambil sudah..

akhirnya..siap jugak..harap2 sukala kepada pck 'andi' yang telah mengorder jauh2 dari kampung...makasi boo....lain kali order lagi.....
There was an error in this gadget