Followers

Tuesday, March 1, 2011

roti percubaan di rumah

ini adalah percubaan kali kedua buat rotidi rumah..percubaan pertama memang tidak menjadi.masa tu buat di kampung saja.minggu seterusnya, try buat di rumah pulak..memang tekanan juga buat masa tu...satu yang dapat dipelajari..masa buat pertama kali dulu, airnya terlebih sedikit..sebab itulah tepung tu jadi lembut..susah di uli..kali ni air dkurangkan sukatanya..alhamdulillah....boleh d uli tepung tu....


tapi yang menjadi masalahnya, tepung tu tidak boleh pula di uli gan mesin..masa d kampung hari tu, boleh..sebab byk air...jadi dipendek kan cerita..tepung tu tepaks d uli dengan tangan..mcm mamak pun ada..kalo ikutkan hati,mcm malas sudah teruskan..penat tangan...n belum tentu tepung tu menjadi..sebab sifu bilang, tepung pelu di uli sehingga 'elestik'. tpi tepung yang aku uli ni, mcm buat karipap pun ada...disebabkan maslah2 teknikal, aku pun tekad mo stop menguli...buat sjalah..jadi nda jadi roti tu lain cerita....tapi setelah di canai, letak inti (hari tu buat roti kacang hitam dan mini pizza tu -yg biasa di jual dikedai)...

waah....inilah hasilnya...........memang menjadi....gumbiranya di hati..he.he.....
memang betulah...praktis make perfect...Insya allah lain kali buat jenis roti lain pula. rugi belajar ikut kelas kalau ilmu yang di ajar tidak dipraktikkan....



yummyyy..........

roti kacang hitam..kalo di kedai ni sudah RM 2.00 lebih...

terima kasih kerana membaca....

No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget