Followers

Saturday, April 9, 2011

Resepi roti (straight dough method)






Bahan-bahan

Tepung roti - 500 gm

Yis segera - 10 gm

Bahan memperbaiki roti -1/2 tsp

Bahan pelembut roti – ½ tsp

Butterol/shortening/majerin – 50in gm

Gula kastor – 75 gm

Garam – ½ tsp

Telur – 50gm (lebih kurang sebiji telur)

Tepung susu/susu nespray – 10gm

Air sejuk( ada ais) – 260ml

Cara-cara

Ayakkkan bahan A dan tepung susu

Campurkan garam, yis dan gula kastor sehingga sebati

Masukkan air sejuk dengan telur,, guna kelajuan sederhana pikul hingga jadi satu doh selama 4-5 minit

Masukkan Butterol/shortening/majerin, pukul doh hingga menjadi ‘elestik’ doh selama 4-5 minit (bergantung kepada mesin penguli) kalao uli dengan tangan, mengambil masa yang lama- kena uli dengan kedua2 tangan.tapi kalo guna mesin yang kecil (biasa), memang x dapat.tepung melekat di mesin tu..jadi bagus uli gan tangan saja.

Lepas tu, tutup dan biar rehat selama 10-15 minit. Tutup gan plastik.

Bahagikan sukatan sama berat, masukkan inti, bentukkan (cnth kacang hitam ka)

Letak atas loyang yang di gris,biar mengmbang saiz selama 45 minit-1 jam. Tutp jga gan plastik.

Bakar suhu selama 180 – 120 selama 12 – 15 minit.

Tpi ini agak2la.mula2 cuba dulu, suhu trn kan skit.sebab mcm telampau panas.

Doh ni jga try wat mini piza.tunggu kmbang, bru letak bhn2 atas termasuk sos n mayonis,baru bakar..

selamat mencuba...

2 comments:

  1. hihihi... tgok2 blog org td... tetiba nampak blog mama zuhdi la... sedap nya... teliur terus... terbaik mmng sedap... ;)

    ReplyDelete

There was an error in this gadget