Followers

Saturday, October 15, 2011

kek red velvet..



assalamualaikum..minggu ni buat lagi satu kek experimen..suda lama mau buat, tpi selalu bizi....kali ni buat kek 'red velvet'..kek baldu merah..selalu dengar nama keknya..tpi nda tau resepinya mcaamana..jdi p la serve d internet..memang bykk jenis versi resepi yang ada,,cuma mo pilih tu yang pening..akhirnya, jumpala satu resepi..jadi awal pagi tadi, kasi sedia bahan2..
ada masa berkunjung ke blog ni untuk dptkan resepi...
http://irmadilondon.blogspot.com


chee bukan awal pun.. tadi buat pun, sudah pukul 10 pagi....dengan penuh semangatnya..p la ayak tepung, dan yang seangkatan denganya....anku c zuhdi tinggal tengok2 saja..sebab uminya buat kerja d meja makan..ndala dia dapat joint sama..he..hee


nila antara proses2 buat kek tu..nanti ada masa letak resepi sini....


ok puan-puan..campurkan bahan-bahan tadi yee..he..hee..k gambar d bawah ni butter campur telur...


kita campurkan tepung yee...




ha..ha,,,ni barula tukang masak.....aaa..resepi siap print lagi oo..depan mata tu......taula..amator..namanya juga baru belajar2....







dapatla 2 loyang...tpi ni loyang yg kecik saja...8 atau 9 rasanya...
dan inila hasilnya..rasanya kek aku ni nda menjadi..berdasarkan pglaman2 yg sudah pernah buat kek ni (baca dlm blog2 org..he..hee)kek ni mudah pecah..tpi kek yang aku buat ni..mcm ok jak..itula yang musykil..ni menjadi ka nda ni......tapi memang kompom masakla..



nila wajah sebenarnya setelah masak....merahnya ndala telampau meriah..mungkin next time tambah sikit kaler atau cri jenama warana lain....



k ni kek ni yang sudah siap di deco..tiada idea mau deco macamana..tapi buka peti ais, nampak pulak coklat tu..so..hentam sajala labu....k bab deco2 sudah siap..simpan dalam peti ais untuk mantapkan lagi krimnya...

ni potong sebentar tadi....suruh abe rasa siit..dia ni bukan suka makan kek betul..sikit-sikit saja..tapi abe ni tukang bagi idea time aku deco kek..tu yang kelebihanya tu...he..he..toce2...

k ni kek yang aku potong...surah abe rasa lagi..komen:..emm ok jgk rasanya..tapi itulah mcm stori tadi..aku ni blm pernah rasa kek ni..jadi nda pasti sama ada rasanya ngam ka inda...


okla. itu sajala pengalaman yang mau di kongsi pada kali ini..Insya Allah lain kali mau buat lagi..kasi mantap lagi......

No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget