Followers

Thursday, January 3, 2013

Salam 2013

Assalamualaikum..

Salam 2013..belum terlambat rasanya untuk mengucapkan selamat tahun baru..walaupun dalam Kalender Islam, umat Islam  telah menempuh tahun baru Awal Muharram pada 15 November 2012 yang lalu..tpi pada tahun ni memang lupa mo baca doa akhir tahun dan awal tahun ..itula kelalaian manusia yang sentiasa leka..
Tidak banyak perkata yang ingin diperkatakan ..sekadar imbasan-imbasan tahun-tahun sebelumnya..sebelum-sebelum ni memang nda pernah pun imbasan2....sajala..mo mengupdate blogku ini..

Sedar nda sedar sudah hampir 3 tahun lebih aku melibatkan diri dalam bakery ni (bakery sangatla kunuk)..he.hee...entah macamana buleh tercetus minat untuk bergiat dalam bidang ni...memang ada rentetan cerita....munkin terdapat 2 faktor mengapa bule terjoin dalam bidang ni;
1) Faktor telampau banyak masa
2) Faktor sikap my bapa (amo dalam language sungai..hii)


ok ni macam mo hurai dalam subjek sejarah pla..faktor pertama tu, telampau banyak masa free..sebab time tu belum ada beby lagi..jadi mcm2 la hobi timbul...termasukla membuat kek..secara jujurnya inilah kek ku pertama yang betul2 aku buat berdasarkan ilmu cetek yang aku miliki...jangan nda tau ni kek coklat ni..aising, mentega campur gula ja..na ambik ko..he.hee

lepas buat tu, hantar di rumah makcik, time tu memang ramai budak sana..hasbent suruh bawa sana untuk sesi testing.....kalo di ingat lucu juga...mck bgitau, kek tu ada pahit22 sikit, emm rasa krimnya pun masih terasa gulanya..ha.haa..antam sajala labu..tpi last2 tu habis jgk dimakan budak2 merangkap kazen2ku..ma kasih..biasala budak2, suka makanan manis2....


ok faktor kedua tu memang sikap my amo nda mau kami beli kek di kedai cina....pernah sekali tu beli kek dibandar..bawa balik di rumah..time tu memang bantingal lagi la...he.he..kami makan tapuk2 ( termasuk my adik bradik)..sekali bapa datang, semua bertempiaran lari....ha..ha...lucu2.....
kalo dingat kembali memang nda patut  beli dari kedai2 cina...bukan apa memang pekerjanya melayu juga..tpi kadang mcm was2 jgk..setakat ni hai joo ja ada tanda halal..tapi masing2 pn ada pendapat kan..dulu pn selalu beli kek dari jenama2 sana juga....kalo di sandakan ni mana ada bakery Muslim...tapi syukurla juga..sekarang ni pembeli banyak pilihan sudah..rasanya ada ramai jgk yang bizniz online bakery..

banyak jugak cabaran dalam bidang ni..memang dari 0 -------betul...mula2 cari info diinternet..bukak youtube.buka blog bakery...cari majalah..ikut kelas..tanya kawan2....akhirnya..bertambahla sikit ilmu..memang masih banyak kekurangan disana sini..

Terima kasih atas sokongan kawan-kawan dan keluarga..yang sentiasa memberi komen2 membina.  semua input tu penting untuk kasi improve lagi diri...akhir kalam semoga 2013 ni menjadikan kehidupan kita lebih diberkati..and penting sukses sokmoo..

wasalam..terima kasih kerana sudi membaca..



............................................................!!!

No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget